Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: înc. sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05030
Adresa: 611
Localitate: sat CAMĂR; comuna CAMĂR
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 30-Sep-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" de pe valea Crasnei a fost ridicata la inceputul secolului al XVIII-lea din lemn de gorun si fag. Mesterul Alexa Mocan a utilizat sistemul paiantei, in care stalpii verticali constituie suportul pentru fixarea barnelor orizontale. Planul cuprinde pe axa longitudinala pronaos, naos si absida poligonala nedecrosata.
In iarna anilor 1945-1946 o parte din turn, datorita viscolului s-a prabusit. Turnul, acoperisul si prispa de pe latura de vest au fost restaurate respectandu-se forma initiala.
Sistemul de boltire, cu tavan plat in pronaos si bolta semicilindrica in naos, se remarca la absida printr-o cupola formata din sase felii, sustinute de tot atatea nervuri incheiate intr-o "cheie de bolta" din lemn de brad. Acest mod de boltire este specific bisericilor de lemn din Moldova. Lipsita de forme decorative spectaculoase, biserica pastreaza icoane pe sticla, una dintre ele, "Arhanghelul Mihail" datata 1805, fiind executata de Popa Sandu din Iernuteni.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)